Bekijk onze bedrijfsvideo
Deze functies hebben wij in het bedrijf

Opleiding tot Officier Technische Dienst

Hier kun je ons vinden:

Koninklijk Instituut voor de Marine, Het Nieuwe Diep, Den Helder, Nederland

7 werelden van Techniek
Ons bedrijf staat open voor:
Wie ben jij?

  Jij kunt goed samenwerken in een team, presteert goed onder hoge druk en je bent besluitvaardig. Jij hebt doorzettingsvermogen, deinst niet terug voor een flinke berg verantwoordelijkheid en je kunt goed communiceren om zo heel je team van de juiste informatie te voorzien. Je bent je bewust van je omgeving en kunt situaties inschatten en tactisch beoordelen zonder je eigen belangen voorop te zetten.

  Binnen Defensie heerst een hiërarchische cultuur dus jij hebt geen problemen met gezag en autoriteit. Je zult altijd in teamverband werken dus sociaal ben je zeer sterk.

  Jij wil graag bijdragen aan vrede, vrijheid en veiligheid. In Nederland, maar ook wereldwijd. Je houdt van fysieke en mentale uitdagingen en bent niet bang om je grenzen te verleggen. Daarnaast vind je het niet erg om langere tijd van huis te zijn en aan boord met dezelfde groep mensen te werken, wonen en leven.

Wat kan jij?

  Jij hebt kennis van techniek door je VWO-opleiding en daagt dit uit door een pittige technische bachelorstudie te volgen aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM), of je hebt al technische kennis uit je (bachelor/master) studie. Daarnaast beschik je over een flinke dosis mensenkennis om het beste uit je team te halen.

  Om te weten waar je aan begint bezoek je een voorlichting op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Als je besluit te solliciteren ga je een traject in dat bestaat uit onder andere een Psychologisch Onderzoek en een Medisch Onderzoek met fysieke test. Je kunt je voorbereiden op de fysieke test door het trainingsschema te volgen dat wordt aangeboden door Defensie. Daarnaast zal een Veiligheidsonderzoek worden uitgevoerd door de MIVD om te zien of jij het verantwoordelijke werk van een militair aankunt.

  Eerst volg je de officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (voor de Technische Dienst duurt dit 5-5,5 jaar voor VWO’ers, 2-2,5 jaar voor HBO’ers en WO’ers). Deze sluit je af met een stage aan boord van een Marineschip. Als beginnend Officier voor de Technische Dienst ben je verantwoordelijk voor een deel van de systemen en installaties aan boord. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de voortstuwing van het schip of het energiebedrijf aan boord, maar ook aan wapens en communicatiesystemen. Je stroomt vervolgens elke 2 tot 3 jaar door naar een nieuwe functie (aan boord of aan de wal) en krijgt steeds meer verantwoordelijkheden. Alternatieve functies zijn voor de Technische Dienst functies bij de Onderzeedienst, als Duikofficier of in het Luchtvaartdomein (NH90).

Wat kan jij?
Wie ontmoet jij hier?

  Het schip is je werkvloer. Je komt er mensen tegen uit de verschillende dienstvakken (Operationele Dienst, Logistieke Dienst, Technische Dienst) en met allerlei verschillende rangen. Ook heb je te maken met ondersteunende bedrijven, bijvoorbeeld bij het inplannen en uitvoeren van onderhoud aan het schip.

  Tijdens de officiersopleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine ontmoet je mede aspirant-officieren die je later aan boord mogelijk weer tegenkomt. Doordat je elke 2-3 jaar doorstroomt naar een nieuwe functie (en vaak naar een andere werkplek) leer je ontzettend veel mensen kennen uit alle delen van de organisatie en bouw je een breed en divers netwerk op.

  De Koninklijke Marine bevindt zich overal ter wereld. De schepen maken verschillende reizen, waaronder veel naar het buitenland, waarbij er ook ruimte is om tijdens een havenbezoek de stad of omgeving te verkennen. Daarnaast zijn er verschillende functies binnen de Marine die zich aan de wal maar wel in het buitenland bevinden, bijvoorbeeld op onze Marinebasis op Curaçao, of op een van de ambassades waar Defensie is vertegenwoordigd.

  Elke 2-3 jaar stroom je door naar een nieuwe functie. In je nieuwe functie maak je kennis met een ander scheepstype, andere systemen, meer verantwoordelijkheden en/of met een ander aspect van de organisatie. Varende functies en walfuncties kunnen elkaar afwisselen zodat je werk gevarieerd en uitdagend blijft.